Zoeken

Zoeken

Memorial werd onthuld op 12 maart 2011.

Zwart-Wit'28 kreeg ook een eigen naamsbordje.

Het voetpad ligt bij de Memorial

Feyenoord bezocht De Vaan op 29 juli 2003

tgv het 75-jarig bestaan. Het werd 0-6.

Vrouwenafdeling door de jaren heen!

Heren 1 door de jaren heen!

Het Feyenoord van de zaterdag | Oude tijden 1971

Deze zomer in de media stond het volgende artikel in de krant met dank aan het Algemeen Dagblad Sport!

Voetbal is goed voor ontelbaar anekdotes en herinneringen. Deze krant (lees AD editie RD) blikt terug op vervlogen tijden, met aandacht voor bijzondere teams van weleer. Vandaag (lees woensdag 23 juli 2014): Zwart-Wit'28 behaalt de algehele landstitel bij de amateurs in 1971.

Zwart-Wit'28 was een goed geoliede machinedoor Rob Weeda
Als enige speler maakte Hans Helleman deel uit van zowel het succesteam van de Rotterdamse voetbalclub Zwart-Wit'28 uit de jaren zestig, als van het elftal dat in 1971 de algehele landstitel bij de amateurs greep. De 70-jarige oud-voetballer vertelt over de liefde, de maten van toen, zijn trainer Wim va der Gijp en diens zoon Reneetje.
De liefde dreef Helleman naar het zaterdagvoetbal. Vanaf het moment dat hij "zijn Mar" leerde kennen, behoorde voetballen op zondag, uit respect voor de geloofsovertuiging van zijn aanstaande vrouw, tot het verleden. DEH werd in 1963 ingeruild voor het roemruchte Zwart-Wit'28. Helleman kwam er tot 386 wedstrijden.

 

"Fantastisch elftal, fantastische periode en wekelijks spelen voor twee a driezuidend man," omschrijft Hans Helleman het team uit het seizoen 1970-1971. "Nog beter dan het elftal uit de jaren zestig. Completer. Een kleine selectiegroep, maar viel er een schakel weg, dan was dat geen enkel probleem.
Het elftal was een geoliede machine. Van der Gijp puzzelde nooit bij schorsingen of blessures. Hij nam gewoon een ander". Bijzonder, vindt Helleman.
"De trainer had voor de nummers dertien en veertien immers niet echt aandacht. Maar als hij je nodig had, kon hij je dusdanig bepraten dat je erbij wilde horen en er voor tweehonderd procent invloog".

Leuke vent
"Leuke vent", karakteriseert Helleman Van der Gijp. "Op de eerste training zei hij: "voetballen hoef ik jullie niet te leren. Wat jullie nodig hebben, is lef, body en mentaliteit. Dat komt goed".
Tijdens de trainingen gooide Van der Gijp medicineballen naar je toe. Die moest je dan met de borst terugstoten.
"Niet zeiken" zei hij altijd. "Trainen is trainen. Een wedstrijd is je kop gebruiken en gaan".
"Het was duidelijk te zien dat hij uit het profmilieu kwam", zegt Helleman.
"Gemeten naar amateurbegrippen hanteerde hij strakke regels. Voor de buitenwacht oogde dat professioneel, voor ons was het heel normaal. Die regels bepaalden mede het sportieve succes en de uitstekende sfeer binnen de vereniging. Later gingen te veel mensen zich met de club bemoeien. De gevolgen zijn bekend".
Een etentje, een asbak met inscriptie en een kettinkje van de supportersvereniging waren in 1971 namens de club, die in februari 2004 door de Rotterdamse rechtbank failliet werd verklaard, de blijken van waardering voor de behaalde titel. Helleman produceert feilloos de namen van het team, dat bekend stond als het Feyenoord van het zaterdagvoetbal.

Etterbakkie
"Doel: Ger Reitsma. Wereldkeeper. Buitencategorie. Ger werd voor de wedstrijd vaak ingeschoten door Reneetje, de zoon van de trainer. Tien was Reneetje toen. Elf misschien. Maar toen al met een fabelachtige traptechniek in zijn voetjes". Helleman lacht.
"Rene was enig kind. Een etterbakkie af en toe. Soms werd hij in de bus op weg naar een uitwedstrijd in zijn witte broekje door de spelers onder de stoelen door van voor naar achter de bus getrokken".

"Rechtsback: Jan de Winter. Leuke verdediger, kwam vaak op.
Centraal achterin: Adrie Wander - ijzersterke mandekker - en Cees Wander, groot imponerend, geweldige trap en vaak inschuivend". Hij grijnst.
"Linksback: Hans Helleman. Tactisch sterk, stopte de gaten die Ferry ter Mors liet vallen vanwege zijn geringe verdedigende arbeid.
Rechtshalf: Peter van der Sande: zowel aanvallend als verdedigend sterk. Kon goed schakelen", somt Helleman op.
Midmidden: Ton Viergever. Hoofdcontroleur. De Wim Jansen van Zwart-Wit'28. Helaas overleden.
Linksmidden: Ferry ter Mors. Laconiek, overzicht, sublieme pass. Maar verdedigen: ho maar", merkt de zeventiger op.
"Rechtsbuiten: Joop Hak, snel, behendig en blessuregevoelig. Helaas overleden.
Spits: Frans Steur. Kopte en schoot van alle kanten binnen.
Linksbuiten: Wim Tuunter. Keiharde werker, knapte vuil werk op, scoorde geregeld".
"Theo Blaak, Martin Luhrman, Chris Moerkerken en Ap Outjes waren de reserves op wie slechts zelden een beroep werd gedaan door de trainer", besluit Helleman.
"Van der Gijp hield niet zo van wisselen. Ook die vastheid heeft bijgedragen aan het succes".

 

Gallery - Memorial onthulling

Gallery - Video's

Gallery - Sportpark De Vaan

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
544405

Zoeken

Wie is online

We hebben 38 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal