Henny Troost

Henny een man van zeer veel woorden, maar…..en dat  is een groot geluk geweest voor ons voormalige Zwart-Wit’28,…….ook een man van zeer veel daden. De slogan ”Geen woorden maar daden” was eigenlijk op Henny niet van toepassing, de club Feyenoord wel natuurlijk, maar voor hem was het motto ”Woorden en Daden” beter op zijn plaats. Van overtuigende woorden om mensen te motiveren en activeren voor de club, tot een uitzonderlijk bespraakte persoonlijkheid die ook in vergadering bij de KNVB zijn zegje deed voor de amateurs en van de bouw van de kantine op Varkenoord tot de fantastische accommodatie op ”De Vaan”.Henny een bewogen mens die van de familievereniging  Zwart-Wt’28, spelend in de 4de klas, uiteindelijk een topvereniging smeedde in de hoogste klasse van de KNVB. Jan Sintemaartensdijk schreef er over in zijn ”memoriam” op de website, waarin hij terecht aangaf dat Henny de spil was, binnen de club, waar alles om draaide.

Over woorden en daden is genoeg gezegd…….hoe was Henny voetballend ?

Terugbladerend in oude Zwart-Wit spiegels lees ik in een verslag van 9 november 1946: ” Nu werd TOG 2 weer het slachtoffer. Onze politieman was overal waar gevaar dreigde (maar dit is meestal de taak van politiemannen).
Henny, nog een paar wedstrijden zo, dan kan je met deze inzet, het eerste halen”.

In het februari nummer van 1947 onder het kopje ”Ons tweede” lees ik: ” Henny was tegen K.N.C. (Hoekse waard) niet bij de les was……misschien te veel opgehemeld ”?

Mijn herinnering gaat  aan jou is van latere datum. In 1955 gaan we met C1 naar het KNVB jeugdkamp in Zeist. Henny is leider van dit elftal en krijgt iedereen (met de fiets) mee. Op vrijdag(afscheids) avond tijdens het kampvuur  loop  ik in het donker in het prikkeldraad. Beide knieën waren behoorlijk beschadigd. Zaterdag op de terugreis heb je me de hele weg moeten duwen, fietsen was onmogelijk.


In de tijd dat we zaterdagmorgen nog moesten werken gaan we, met Henny als leider van B1, in 1956 met twee man en twee tassen op één fiets naar Excelsior Maassluis. De wedstrijd begon om 16.15 uur. Na de wedstrijd die tot 18.15 uur duurde  moesten we nog naar huis. Halverwege de reis, op het Rembrandtplein in Schiedam, kregen alle 16 spelers een zakje patat van Henny. Hij had een gesprekje met de eigenaar  met als resultaat: ”Alles voor de helft van de prijs”.

We hebben een prachtige tijd meegemaakt met een daadkrachtige vereniging met uitstekende bestuurders en trainers. Geweldige elftallen met in jaren 1956 t/m 1975 grote hoogtepunten met diverse kampioenschappen waar- onder het algemeen kampioenschap van Nederland. Vanaf 1975 t/m 2004 hoogtepunten maar ook dieptepunten met o.a. een degradatie. Gelukkig promoveerde de club een jaar later weer.

Daarom eens te meer, erg jammer dat we in 2004 tegen de bierkaai hebben moeten vechten om de club te redden, wat helaas niet is gelukt en in februari 2004 stond Zwart-Wit’28 inderdaad buitenspel.
  
Woensdagmorgen 31 mei j.l. hebben we elkaar nog ontmoet in het zorgcentrum ’t Huys te Hoecke in Puttershoek. Je oogde monter en de hele morgen aan het hoogste woord, niet allen over voetbal en ons cluppie maar ook over velerlei andere onderwerpen. En dan……..onverwacht het bericht van overlijden.
 
Tijdens de opening van het sportpark ”De Vaan” in 1969, in de vorige eeuw, verwees een spreker naar een uitspraak van de Engelse schrijfster Louise Haskins die in een van haar brieven  (over de jaarwisseling) verzocht om een toorts, om het onbekende pad dat vóór haar lag, te verlichten. Gezien de tekst op het overlijdensbericht: ”Groot is Uw trouw o Heer aan mij betoond” geeft ons het vertrouwen dat Henny deze toorts in zijn handen heeft gekregen.

Kinderen, klein- en achterkleinkinderen, al schrijvend  kom ik een gedicht tegen dat ik aan jullie wil meegeven.

Een ster, het symbool van verlangen. Dit verlangen naar hoop en licht is breekbaar als glas. Maar wie dit verlangen koestert…weet hoe sterk glas is.

Henny , bedankt voor hetgeen  je voor ons hebt willen betekenen en rust in vrede.

Jan Oorebeek