Aflevering 10 - Het zaterdagvoetbal wordt volwassen

Te lang werd het zaterdagvoetbal door buitenstaanders als onvolwassen beschouwd. Tot 1970 was er op zaterdag niet hoger dan een tweede klas. Bij Zwart-Wit wist men al lang dat de club voor geen enkele amateurclub hoefde te vrezen. In vriendschappelijke wedstrijden was men meestal de zondag amateurs de baas. In 1968 werd voor het eerst aan het eind van het seizoen met de zondagkampioen gespeeld om het algemeen amateurkampioenschap. Gelijk al versloeg zaterdag tweedeklasser VVOG de zondagse eerste klasser Middelburg. Tot 2000 won een zaterdagclub 17 keer de titel tegenover 13 keer de zondagclubs.

Gelukkig werd in 1970 eindelijk een eerste klasse bij de zaterdagamateurs gevormd waarbij de eerste clubs van de vijf zaterdagafdelingen zich hiervoor plaatsten.  Lees verder inclusief interview op youtube met Jan Nieuwstraten Deel II

Zwart-Wit werd dat jaar tweede in de eigen groep en promoveerde dus.


Het onterechte neerzien op de zaterdagclubs werd ook gevoeld in de beide nationale elftallen. Het nationale zondagelftal kreeg algemene aandacht,  het zaterdagelftal moest het hebben van de eigen kring. Wie dat ook goed aanvoelde was recordinternational Jan Nieuwstraten ; Hij vertelde hoe de zondagse jongens een uitgebreide lunch kregen, de zaterdagse jongens moesten het met een broodje doen. Maar op het veld was de situatie anders. Het zaterdagelftal won vaker de onderlinge wedstrijden.  Rond 1970 voegde de KBVB de beide elftallen samen tot één nationaal amateurelftal.