Zoeken

Zoeken

Sportpark Kromme Zandweg

Op 1 mei 1928 werd de R.C.V.V. Zwart-Wit’28 opgericht. In die tijd was er natuurlijk niet direct een sportcomplex zoals later in de jaren vijftig Varkenoord of in de jaren zestig Sportpark De Vaan.

Voor de Kromme Zandweg
Men speelde op een weiland bij een boer. Aangezien de meesten op zaterdag nog tot 14.00 uur moesten werken, was het voor velen altijd haasten geblazen. Men ging direct vanuit het werk (in werkkleding) op de fiets naar het voetbalveld. Toen Zwart-Wit’28 zich eenmaal had ingeschreven voor de competitie, betekenden dit ook direct fietstochten naar Pernis, Vlaardingen of zelfs naar Maassluis. Voorop aan het stuur hingen dan de voetbalschoenen. Sommige jongens hadden geen fiets, dus die gingen dan achterop. Voetbalschoenen was ook een luxe, er waren erbij die liepen te voetballen op hun gewone schoenen. Voor en na afloop van de wedstrijd was er geen kleedgelegenheid, men waste de benen met het slootwater. Er waren geen trainers die stonden te schreeuwen langs de lijn noch scheidsrechters (iemand langs de lijn werd dan aangewezen). Het was allemaal behelpen geblazen.

Spelmoment uit de wedstrijd Zwart-Wit'28 - VVO
2e pinksterdag 1929

De Kromme Zandweg
In 1935 werd Zwart-Wit’28 zelfstandig, vanaf 1928 t/m 1935 waren ze onderdeel van de vereniging CJMV. De thuiswedstrijden van het eerste elftal werden gespeeld op een gemeente terrein aan de Kromme Zandweg. Het tweede elftal miste een geschikte thuisveld. Het speelde vaak op een terrein dat men moest zoeken op de plek van de huidige Zuiderbegraafplaats. De huisvesting bleef ook een groot probleem, voorheen was er een centraal punt het keldertje aan de Lange Hilleweg.Ledenvergadering werden vanaf die tijd gehouden in het Jagertje aan de Jagerslaan gehouden. In dit jaar werden ook de 1e trainingen gehouden aan de Kromme Zandweg , wanneer er niet op de zaterdag gespeeld moest worden, ging men op die dag trainen. Ook tijdens de zomermaanden werden de zaterdagen benut om te trainen. Men huurde het veld van de gemeente. Vanaf 1934 werd besloten dat bij verre uitwedstrijden de reis niet per fiets, maar per bus zal worden gemaakt.
In 1937-1938 was het eerste bezit van de club een paar heuse doelnetten. De vraag rees toen of het nu werkelijk nodig was dat steeds dezelfde mensen die dingen voor de wedstrijden moesten ophangen. Als je de bestuursnotulen doorbladert, kan je constateren dat de dagelijkse problemen van een club feitelijk maar weinig veranderd zijn met het heden!
Bestuursvergaderingen werden in die tijd bij bestuursleden thuis gehouden.

Tijdens de oorlogsjaren (1940-1945) was het vinden van een voetbalveld een hopeloze zaak. De Schulpweg waar de club vlak voor de oorlog heen was verhuisd, raakten ze kwijt aan de Duitsers (Duitse marinebasis aan de Waalhaven). Op de Kromme Zandweg stond een Duits luchtafweereenheid gevestigd met zoeklichten en bunkers. Sommige thuiswedstrijden werden aan de Abraham Stolkweg gespeeld.

 

In Oud-Beyerland klaar voor de thuisreis na een 1-4 overwinning op SHO (omstreeks 1936)
Staande vlnr: Piet Groeneweg, Leen Meyer, Wim van den Heuvel, Jan Hoogerwerf,
Jilles Verschoor, Pleun Nuis, Gerrit Nederhof, Jan Molendijk (met schuin ervoor zijn zoon),
Wout Maaskant, Ferry Post en de chauffeur van de bus.
Gehurkt: Anton de Korte en Wim van Oorschot


Rotterdam-Zuid rond het jaar 1928
1. De Nieuwe Kerk
2. Boerderij van Kranenburg
3. Plaats van het huidige Verzamelgebouw.
4. Het oude Feyenoord-terrein aan de Kromme Zandweg
5. Ongeveer de plaats van het veld van Vaandrager aan de Korperweg, dat Zwart-Wit mocht gebruiken
6. Dordtsestraatweg
7. Dordtselaan
8. Lange Hilleweg
9. Strevelsweg
10. Charloische Lagedijk

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
875811

Zoeken

Wie is online

We hebben 42 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal