Hoogtepunten 1928 t/m 1968

1928 - 1946 - Tweede klasse C.N.V.B. afdeling Rotterdam
Alleen al bezien vanuit historisch oogpunt, is het zinvol om de weg weer te geven welke ons eerste herenelftal heeft moeten afleggen om door te dringen tot de top van het amateurvoetbal. Vanaf de start in het competitiewezen, dat was in 1928 in de voormalige Christelijke Nederlandse Voetbal Bond tot aan 1940 speelde men in de 2e klas van die bond in het district Rotterdam.

vóór 1940 - Tweede klasse C.N.V.B. afdeling Rotterdam 
1940-1941 -  Geen competitie i.v.m. oorlogsituatie 
1941-1942 -  Tweede klasse afdeling Rotterdam (1ste), promotie 1ste klasse 
1942-1943 -  Eerste klasse afdeling Rotterdam (10de) geen degradatie 
1943-1945 -  Geen competitie i.v.m. oorlogsituatie 
1946-1955 -  Vierde klasse K.N.V.B. 
1945-1946 -  Eerste klasse afdeling Rotterdam (1ste), promotie naar de 4de klasse K.N.V.B. 

Kampioen van de 2e klas 1942


Na de door de bezetter gedwongen fusie in 1940 tussen de K.N.V.B., C.N.V.B., Ned. Kath. Voetbal Bond en de Arbeiderssportbond, werd Zwart-Wit '28 ingedeeld in de 2e klas van de K.N.V.B. afd. Rotterdam. Deze samenbundeling beviel alle partners zo goed dat in 1945 op basis van vrijwilligheid besloten werd deze situatie, zij het onder bepaalde voorwaarden, te continueren. Zwart-Wit had toen een goed elftal met o.a. de gebroeders Ad en Bertus van Diggelen, Wim en Henk Huizer, Klaas de Vries, Jochem van de Plas, Gerrit van Meurs, Anton de Korte, Wim van den Heuvel, Cor en Wim Oorschot, Pleun Nuis, Leen Hoogstad. Dit elftal bewees dat het zo sterk was voor deze afdeling, want ongeslagen werd het kampioenschap behaald, en promoveerde men naar de 1e klas van de afdeling Rotterdam.

Na de door de bezetter gedwongen fusie in 1940 tussen de K.N.V.B., C.N.V.B., Ned. Kath. Voetbal Bond en de Arbeiderssportbond, werd Zwart-Wit '28 ingedeeld in de 2e klas van de K.N.V.B. afd. Rotterdam. Deze samenbundeling beviel alle partners zo goed dat in 1945 op basis van vrijwilligheid besloten werd deze situatie, zij het onder bepaalde voorwaarden, te continueren. Zwart-Wit had toen een goed elftal met o.a. de gebroeders Ad en Bertus van Diggelen, Wim en Henk Huizer, Klaas de Vries, Jochem van de Plas, Gerrit van Meurs, Anton de Korte, Wim van den Heuvel, Cor en Wim Oorschot, Pleun Nuis, Leen Hoogstad. Dit elftal bewees dat het zo sterk was voor deze afdeling, want ongeslagen werd het kampioenschap behaald, en promoveerde men naar de 1e klas van de afdeling Rotterdam.

Toen begon echter de uittocht van arbeidskrachten naar Duitsland en ook de Zwart-Wit '28 top werd goed afgeroomd. Het seizoen daarop eindigde men dan ook als laatste, maar gelet op de buitengewone omstandigheden werd geen degradatie toegepast. De competitie werd in 1944 zelfs geheel stopgezet en eerst hervat in 1945. Haast alle spelers keerden terug op het oude nest en zo kon vol goede moed aan het eerste naoorlogse seizoen 1945-1946 worden begonnen. Zelfs met twee elftallen. Het le elftal kreeg nog versterking uit aartsrivaal T.O.G.R. van Ben Oorebeek, Marius van der Ent en de gebr. Jan en Piet van Bokkum.


 1946 t/m 1954 - Vierde klasse KNVB
Klasse verloochent zich niet. Deze stelling werd weer eens bewezen, want reeds direct werd weer beslag gelegd op het kampioenschap. Het ging echter niet zo gemakkelijk. In de uitwedstrijd tegen Hoogvliet was een doelpunt afgekeurd, terwijl dat doelpunt glaszuiver was. Bij een eindstand van 4-4 werd een protest ingediend. Dat kon toen nog. Doordat de arbiter met zijn verklaringen niet helemaal recht in zijn schoenen stond, duurde het erg lang voor de uitslag van het protest afkwam. Er was reeds een beslissingswedstrijd vastgesteld tussen Zwart-Wit '28 en K.N.C. uit Klaaswaal/Numansdorp, toen het bondsbestuur besliste dat het protest werd toegewezen, 4-4 werd 5-4 voor Zwart-Wit '28 en derhalve kampioen.

Dat nam de Klaaswaal/Numansdorp combinatie niet en onder leiding van voorzitter en spil Daan Schop werd krachtig aktie ondernomen. K.N.C. dat het jaar daarop S.S.S.K. heette promoveerde toen bij keuze, terecht. Zwart-Wit '28 als kampioen speelde toen om het algeheel kampioenschap Zaterdagvoetbal van de afd. Rotterdam tegen V.V.O.R. Een wedstrijd die met 1-0 werd gewonnen door een doelpunt van Anton de Korte uit een corner. Anton nam toen al inswingers. Zwart-Wit '28 promoveerde naar de K.N.V.B. en startte het seizoen 1946-1947 in de 4e klas. Tot aan 1954 werd er in de 4e klas met wisselend succes gestreden.

Kampioen 1946

 Foto 1946: Kampioen 1e klas Afdeling Rotterdam
Staand vlnr: Piet van Bokkum, Jan van Bokkum, Wim Huizer, Ad van Diggelen, Pleun Nuis, Wim v.d. Heuvel, Bertus Hak, reserver Jan Mes.
Onder vlnr: Lans Duyst, Gerrit van Meurs, Leen Hoogstad, Toon de Korte

 

1948 - De Eerste buitenlandse reis van Zwart-Wit'28.
In Antwerpen staat het 2e elftal aangetreden tijdens het spelen van de volksliederen!


1955-1956 - Kampioen 4e klas KNVB / promotie 3e klas 
De in 1953 ingezette verjonging onder coach Lou van der Hoeven ging echter vruchten afwerpen. Dank zij een goede visie van de bestuurderen was onder aandrang van Anton de Korte in 1947 een jeugdafdeling in het leven geroepen. Deze begon in 1953 vruchten of te werpen al mogen we niet vergeten dat de komst op 18-jarige leeftijd van Jan en Coen Nieuwstraten, Aad van der Laan, Klaas Bakker en Nico Kreft evenzovele versterkingen waren. Uit eigen gelederen kwamen toen Jaak Lagendijk Piet de Priester, Dick Wassink, Wim van de Linden, Henk en Arie Otte, Rens de Roon. Na een 3e, een 2e werd in het seizoen 1955-1956 beslag gelegd op het kampioenschap van de 4e klasse door een 4-1 zege to Lisse op Lisser-Boys.

Foto 1956: Na de wedstrijd tegen Lisser Boys waarin ZW'28 kampioen werd van de 4e klas.
Staand vlnr: Arie Boer, Lou van der Hoeven, H. Otte, Coen Nieuwstraten
Nico Kreft, Henny Troost, Wim Wit, Aad van der Laan, Piet de Priester.
Beneden vlnr: Lans Duyst, Steef Buys, Klaas Bakker, Jan Nieuwstraten,
Jan Roelzema, Sjaak Lagendijk

 

1956-1957 - Derde klasse K.N.V.B. (3de plaats)

1957-1958 - Kampioen 3e klas KNVB / promotie 2e klas
Het eerste seizoen in de 3e klas verliep prima. Er werd volop slag geleverd om de bovenste plaats. Na een spannend seizoen moest de club echter toch Kozakken-Boys en Spijkenisse laten voorgaan. Dit uitstel werd echter geen afstel, want het jaar daarna, seizoen 1957-1958 werd gelijk gefinished met N.S.V.V. uit Numansdorp. Een beslissingswedstrijd was nodig om de promovendus aan te wijzen. Deze werd vastgesteld op het terrein van Groote Lindt te Zwijndrecht. Na 2 x 45 min. was de stand 1-1 door een doelpunt van Arie Otte. In de verlenging was het Jan Nieuwstraten die de club naar 2-1 schoot. Promotie naar de 2e klas. Bij N.S.V.V. bezette de toen 16-jarige Arie van de Giesen de stopperspil plaats. Toen was nog niet bekend dat Arie bij Zwart-Wit '28 zoveel triomfen zou oogsten. Een groot aandeel in deze prestaties had trainer van de Hoeven, die van de groep ambitieuze jongeren een eenheid wist te smeden. Om in 4 jaar tijd 1 x 3- 1 x 2 en 2 x kampioen te worden zegt genoeg voor de kwaliteit van het geheel.

 

Foto 1958 - Kampioen derde klas
Staand vlnr: Jaap Euser, Henk Otte, Wim Wit, Aad van der Laan, Sjaak Lagendijk en Dick van Tuil
Onder vlnr: Joop Schot, Jan Nieuwstraten, Nico Kreft, Coen Nieuwstraten en Loek Laurman

1958 - 1963 - Tweede klasse K.N.V.B.


1963-1964 - Kampioen 2e klas KNVB / 2e in de strijd om het kampioenschap van Nederland
Vanaf 1958 t/m 1962 werd steevast slag geleverd om de bovenste plaats, maar steeds strandde de club in het zicht van de haven. In 1963-1964 zette van de Hoeven de kroon op zijn werk door met het team met 3 punten voorsprong op N.D.S.M., beslag te leggen op de 1e plaats in de 2e klas. Dat betekende dat we met IJsselmeervogels en W.H.C. moesten strijden om het kampioenschap van Nederland. IJsselmeervogels legde beslag op de titel. Zwart-Wit '28 werd 2e en W.H.C. eindigde als 3e.

 

Foto 1964: Kampioen 2e klas
Staand vlnr: Elftalleider Van den Heuvel, Karel Dentro, Jan Nieuwstraten, Cor v.d. Pols, Joop Klaassen, Ger Scherpenhuizen en trainer Van der Hoeven
Onder vlnr: Jan van Elderen, Aad van der Laan, Hans Helleman, Arie v.d. Giessen, Coen Nieuwstraten en Wim Wit

1964-1965 - Kampioen 2e klas KNVB / 3e in de strijd om het kampioenschap van Nederland
Van de Hoeven vertrok naar Feyenoord en T. Boekee nam de opengevallen plaats in. En hoe? In een ruk bracht hij ons wederom naar de titel door een 3-1 zege op Rijnsburgse Boys op Varkenoord. Een grootse prestatie. Wederom moest met IJsselmeervogels alsmede met Excelsior '31 uit Rijssen worden gestreden om het kampioenschap van Nederland. Geheel tegen de verwachting in werd Excelsior '31 de verrassende winnaar. Achter IJsselmeervogels eindigde Zwart-Wit '28 als derde.

 Foto 1965: Kampioen 2e klas
Staand vlnr: Oefenmeester Piet Boekee, Arie vd. Giesen, Jan van Elderen, Aad van der Laan, Wim van Elderen, Coen Nieuwstraten, Hans Helleman, elftalleider Van den Heuvel; Onder vlnr: Leo Beenhakker, Jan Nieuwstraten, Jan Oorebeek, Joop Klaassen, Ton v.d. Knaap

Aad van der Laan in actie in de kampioenscompetitie tegen IJsselmeervogels (1965)
Toekijken Hans Helleman, Jan van Elderen, Wim van Elderen, Arie van der Giessen en Coen Nieuwstraten

Spanning langs de lijn
Bestuursleden vlnr Roos, Bakker, Troost en Vaandrager

Grote vreugde op Varkenoord als Zwart-Wit' het afdelingskampioenschap behaalt.

 

1965-1966 - Gedeelde 1e plaats 2e klas KNVB / verlies beslissingswedstrijd om het kampioenschap
De club had met de gebroeders Nieuwstraten, de gebroeders Jan en Wim van Elderen, Arie van de Giesen en Ger Scherpenhuizen een technisch uitstekend team.
Het verloop van het seizoen 1965-1966 rechtvaardigde de verwachting dat de triologie voltooid zou worden. Immers met 1 punt voorsprong restte de thuiswedstrijd op de Vaan, tegen Kozakken-Boys. De Werkendammers hielden echter met doelman Schaddelee als absolute uitblinker, stand.

In de laatste minuut schoot Bob van Nes nog tegen de kruising. Het bleef echter 0-0 en een beslissingswedstrijd tegen S.H.O. werd noodzakelijk. Deze werd op 4 juni 1966 onder grote belangstelling in Heerjansdam gespeeld en eindigde na een dubieuze beslissing van de scheidsrechter in een 2-1 zege voor de Oud-Beyerlanders, die daarmede de titel voor onze neus wegkaapten.

1965-1969 - Tweede klasse K.N.V.B