Zoeken

Zoeken

26e Aflevering - Eindelijk een 1e klas op zaterdag

Eindelijk een eerste klas op zaterdag
Veel Zwart-Witters zijn nog opgegroeid met het oude verhaal van de farao die een droom had over die zeven vette en zeven magere jaren. Het verhaal is oud, maar het verschijnsel zal altijd actueel blijven. Zeg nou maar eens dat het voor Zwart-Wit geen vette jaren waren zo rond 1964 en 1965. En van mij mag je daar 1966 aan vastknopen, want dat jaar leverde ook nog een gedeelde eerste plaats op. Het gros van onze spelers wist dat ze nog best een aantal jaren op hoog niveau konden meedraaien. Dan is de vraag alleen hoe hoog en hoe lang. Wat dat betreft hebben atleten meer kijk op hun eigen prestaties dan voetballers. Daar zijn de resultaten meetbaar. Daar merk je dat je net die halve seconde sneller niet meer haalt en moet je volgend jaar misschien aan een hele seconde gaan denken. Niet veel, maar toch…

Voorlopig blijft Zwart-WIt een topclub na die drie hele vette jaren. Eigenlijk is het daarna ook een prestatie om in de twee volgende seizoenen op de derde plaats te eindigen. Maar dan gaan de jaren van een aantal spelers toch tellen en eindigen we in 1969 op een vijfde plaats. Dat was in geen jaren gebeurd. En dat we dit nu juist in 1969 moeten beleven, het geeft grote zorgen.

 

Wie de geschiedenis van het zaterdagvoetbal niet kent zal die extra zorgen niet begrijpen. Zo’n vijfde plaats in een afdeling van elf clubs lijkt toch een veilige plek om de komende verjonging af te wachten. Maar er was meer aan de hand. We hebben in deze rubriek al eerder verteld dat het zaterdagvoetbal in de grote KNVB een jonge tak was, pas in 1941 gestart met landelijk maar 17 clubs in twee vierde klassen. Om naar boven uit te bouwen moet eerst het fundament breder worden en toen we in 1946 al waren gegroeid tot 27 clubs werd er in dat jaar gestart met een derde klas. Daar waren wij toen nog niet bij. Zwart-Wit promoveerde er pas tien jaar later heen. Maar wie denkt dat we dus toen in de hoogste klas kwamen moeten we teleurstellen.  We grepen er net naast. Precies in het seizoen ervoor was er een tweede klas gevormd en moesten we maar zien dat we daar ook bij kwamen. Gelukkig lukte dat wonderwel. In die derde klas speelden we maar twee jaar en mochten ons toen bij de beste clubs scharen.

Waarom dit hele verhaal uit de oude tijd als we het over de jaren zestig hebben? Omdat eindelijk de tijd rijp is voor het vormen van een eerste klas en er wordt afgesproken dat aan het eind van 1969/70 van alle afdelingen de eerste vier clubs naar de hoogste klas zullen promoveren. En we willen er tot elke prijs bij zijn. Maar dit alles treft ons juist in de periode dat we dringend moeten overstappen van de oude succesgroep naar de jonkies. En vergeet niet dat we dus in 1969 als vijfde waren geëindigd, precies een plek te laag voor die felbegeerde plaats in de hoogste klasse. Dat moest in 1969/70 dus minstens één stap hoger zijn.

Ik kom even terug op die farao. De magere jaren kwamen er, maar geen hongersnood. Dat was te danken aan de volle voorraadschuren die in zeven jaren waren opgebouwd. En die voorraadschuur had de club ook, niet dankzij ene Jozef, maar door de grote inzet van een schitterende jeugdafdeling, met een A1 dat in de hoogste afdeling uitkwam. Bekijk de foto maar eens van A1 in 1965 (hieronder). Elf jongens die allemaal het vermogen hebben om door te stoten naar het eerste. En om terug te keren naar het oude Egypte: het ging uiteraard niet om één schuur, er waren er meerdere en ook Zwart-Wit bleek die te hebben. De roem van de club is inmiddels wijdverbreid en allerlei talentvolle voetballers melden zich aan om te proberen een plaatsje in Zwart-Wit te veroveren.

Het ligt voor de hand dat er verjongd zal moeten worden voor het beslissende seizoen 69/70. Dat we met een mix van oudjes, jonkies en nieuwkomers zullen moeten proberen ons te plaatsen voor die nieuwe eerste klas. En dat zal spannend worden, billen knijpen. Het vormen van een gloednieuw team vraagt tijd en veel aanpassingen. En nu we in 1969 op de vijfde plaats eindigen, moet het in het volgende seizoen beter worden om de boot niet te missen.

Helaas zit het niet mee. De strijd om promotie zou veel ervaring gaan eisen en van het succesvolle elftal van 1964/65 is niet veel meer over. Ik heb de elftalfoto van 1965 eens naast die van 1969/70 gelegd. Van de basisspelers zijn Fred Verlinde, Aad van der Laan, Coen Nieuwstraten, Jan Oorebeek, Joop Klaassen, Bob van Nes en Harry Baan inmiddels verdwenen. Daarnaast ook trainer Boekee. Zijn opvolger Van Boxtel moet maar zien dat bij binnen een jaar een hecht team weet te smeden uit een mix van oude bekenden, van jonkies en van een handvol nieuwkomers. Het vraagt tijd voor een trainer om dat allemaal op een rijtje te krijgen. En die tijd is er helemaal niet meer als hij in de loop van het seizoen zijn ontslag moet nemen op grond van lichamelijke problemen. Dan is goede raad heel duur. Er is al een trainer benoemd voor het nieuwe seizoen en hem wordt gevraagd om wat eerder te komen en in ijltempo een ploeg samen te komen stellen die minstens vierde zou kunnen worden. Velen beginnen het somber in te zien.

Maar het klikt wonderwel met de nieuwe trainer Wim van der Gijp. Vol spanning wordt de nieuwe competitie begonnen met het vernieuwde elftal. Zelfs zo goed dat we al drie wedstrijden voor het einde die vierde plaats zeker kunnen stellen mits we van De Zwerver gaan winnen. Die sleutelwedstrijd blijkt geen makkie, zeker niet op een veld dat vol staat met plassen na hevige regenbuien. Maar het lukt. Dankzij doelpunten van nieuwkomers Joop Hak en Peter van der Sande wordt een moeizame 2-1 zege behaald. De buit is binnen en in de resterende wedstrijden bereikt het nieuwe team zelfs de tweede plaats achter oude bekende Noordwijk.

Verreweg de meeste oude rivalen plaatsen zich bij de groep van 20 nieuwe eerste-klassers. Dat in het oosten van ons land het gerenommeerde Go Ahead uit Kampen ontbreekt heeft wel een bijzondere reden. Daarover de volgende keer.

Foto 1969-1970

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
745002

Zoeken

Wie is online

We hebben 111 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal