Zoeken

Zoeken

30e Aflevering - Het doek is gevallen

Het doek is gevallen
Dit is de dertigste aflevering van Uit de Oude Doos. De rubriek was een idee van Henny Troost die de eerste afleveringen zelf schreef. Op zijn verzoek nam ik (lees Jan Sintemaartensdijk) het schrijven over en zorgde regelmatig voor een stukje over een bepaald thema uit het verleden van Zwart-Wit. Het was tot nu toe gebruikelijk dat zo'n verhaal werd doorgestuurd aan de beheerder van ons archief, Kees Kool, die er dan een toepasselijke foto bijvoegde. Onlangs merkten we dat lang niet iedereen weet wat er daarna met de kopij gebeurt. Schrik niet, maar die gaat helemaal naar Singapore. Afstanden zijn tegenwoordig heel relatief. Daar woont Saskia van de Velde en die zorgt ervoor dat alles keurig op de website komt.

Nu we al zolang volgens dezelfde lijnen hebben gewerkt, kwam de gedachte op om de structuur wat aan te passen. Jan heeft thuis een archief met oud filmmateriaal en kwam op de gedachte om oude opnames over Zwart-Wit te gaan bewerken en in gedeeltes op onze website te plaatsen. Uiteraard met een verhaaltje erbij. Vandaag een eerste poging.

 

Het is niet zomaar een gebeurtenis die vandaag de aandacht krijgt. Voor Zwart-Witters zelfs een  aangrijpend gedeelte. Zwart-Wit had in het verleden al vaak in de belangstelling gestaan van radio en televisie. Eind januari 2004 gebeurde dat weer maar nu op een heel andere manier. Een tv-ploeg van het programma Netwerk van de NCRV was gekomen om de laatste minuten van de club vast te leggen. Niemand kon toen nog vermoeden dat nog voor de opnames werden uitgezonden er ook een einde aan ons clubhuis zou zijn gekomen en de ondergang daarvan aan de uitzending kon worden toegevoegd.

Zo werd er op die zaterdagochtend voor het laatste vergaderd in de bestuurskamer. De woorden die daar werden gesproken hebben sommigen tot tranen geroerd. Tranen van verdriet, tranen van woede, tranen van onbegrip: Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Hoe kan ons Zwart-Wit ophouden te bestaan? Het heeft tientallen leden tot diep in het hart geraakt.


Wie de beelden van de uitzending bekijkt voelt al die emoties weer opkomen. Iemand die deze week de beelden vooraf mocht zien, had er weer moeite mee, net als toen in 2004. Toch goed dat we allemaal weer even kunnen kijken, ook al zouden we die rampdag in 2004 ook zonder deze film nooit vergeten zijn.

Let op! Klik rechts op het woordje Download, het duurt 2-3 minuten eer het 1.40 minuten filmpje op uw computer staat en deze zal zelf in een mediaplayer geopend worden.

In FireFox Mozzarilla ziet U rechtsboven op uw pc de downtime.
Bij I.E. 10.x en hoger krijgt U een pop up window met de vraag: You need Quicktime to open this movie.
Klik op NEE

Dan vraagt ie of je het wilt downloaden save or open. Klik op open, of als u er later naar wilt kijken, save (bewaar). De procenten geven aan de download tijd.

De tekst dat er een plugin nodig is, is niet waar!

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
745020

Zoeken

Wie is online

We hebben 140 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal