Zoeken

Zoeken

31e Aflevering - VVSB, IJsselmeervogels en ... Zwart-Wit

Ik denk dat iedereen uit het amateurvoetbal met de jongens uit Noordwijkerhout blij is geweest met de plaatsing van een amateurclub in de halve finale van de KNVB-beker. Het is ook niet niks. Steeds wordt in de pers erbij vermeld dat het al eens eerder is gebeurd, namelijk met IJsselmeervogels in 1975. Dat herinneren velen van ons zich nog, want we hebben het indertijd allemaal gevoeld als een stukje erkenning van het zaterdagvoetbal. Heel Nederland had kunnen zien dat op zaterdag er echt niet op klompen werd gespeeld in wedstrijden waar de konten klei je om de oren vlogen. Zaterdagclubs waren clubs om rekening mee te houden.

 
Wat sommigen niet weten is dat Zwart-Wit een belangrijke rol had gespeeld in dat hele verhaal. Nog sterker, zonder Zwart-Wit zou er toen vermoedelijk geen Spakenburgs succes zou zijn geweest. Immers, toen de KNVB de amateurs een plekje ging bieden in de beker, was er in Zeist in feite al besloten dat het alleen om zondagclubs zou gaan. Die jongens van de zaterdag pasten daar niet in. In de toenmalige Jupiler-league of hoe die op dat moment ook heette, waren de spelers wel betaald, maar ze kregen zo weinig dat ze er allemaal een baantje bij moesten hebben. Velen van hen werkten op zaterdag. Die konden onmogelijk op die dag spelen. Uitwijken naar een doordeweekse avond ging ook al niet omdat nog maar enkele clubs over echte veldverlichting beschikten. Voldoende argumenten voor de bond om die lastige zaterdagclubs er buiten te laten.

 

Bij Zwart-Wit leefden twijfels, met name bij Henny Troost. Zouden die problemen nu echt zo groot zijn als ze werden voorgesteld? Het bestuur besloot de koe bij de horens te vatten. Er werd een brief opgesteld met vragen die aan alle betaalde clubs werd gestuurd. Nog gewoon in een envelop met een postzegel. In de weken erna rolden de antwoorden binnen. Vanuit het hele land kwam maar één club naar voren die niet bereid was om mee te werken aan een oplossing voor de zaterdagclubs, het Limburgse VVV. Alle andere clubs zagen geen onoplosbare problemen. Met deze resultaten gewapend trok Zwart-Wit aan de bel in Zeist. En met succes. De zaterdagclubs mochten meedoen.
Een jaar later plaatste IJsselmeervogels zich voor de halve finale ten koste van AZ. Even hebben ze in Spakenburg nog gedroomd van het spelen van de finale in de Kuip. Daaraan maakte FC Twente een eind.


Maar plotseling stond de club wel in het middelpunt van de belangstelling. En er kwam een cadeau uit sympathie voor de prestatie. Als troostprijs werd hun aangeboden toch in de Kuip te komen spelen als voorwedstrijd voor de echte bekerfinale. Ze mochten dan hun eigen tegenstanders kiezen. Hun keus viel op wat de Haagsche Courant noemde 'de populairste zaterdagploeg'. En dat was in die tijd ons eigen Zwart-Wit. Voor een langzaam volstromende Kuip werd het een aardige wedstrijd  waarin wij aan het langste eind trokken. Met doelpunten van Peter van der Sande, Rien van den Heuvel en Ferry ter Mors werd het zelfs een wat geflatteerde 3-0 overwinning. Maar dat heeft ook voor de Spakenburgers de pret niet kunnen drukken. Het was een dag vol vreugde voor het zaterdagvoetbal.

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
744994

Zoeken

Wie is online

We hebben 95 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal