Zoeken

Zoeken

Nieuws

Aflevering 12 - Het Vrouwenvoetbal binnen Zwart-Wit'28

 • Categorie: Nieuws
 • Gepubliceerd: woensdag 22 mei 2019 07:10
 • Geschreven door Jan Sintemaartensdijk
 • Hits: 177

Al vanaf het begin van Zwart-Wit waren er dames bij de club die zich nuttig maakten, zeker toen we een eigen kantine hadden. Maar uiteraard bemoeiden ze zich nooit met het voetballen zelf. Daar hadden vrouwen immers geen verstand van. Tenminste dat was de mening van veel mannen in Nederland.

In het buitenland bestonden al competities voor vrouwen. Toen begin jaren zeventig een paar meiden begonnen met een balletje te trappen op de tegels van het clubhuis kon niemand vermoeden dat dit het begin was van een mooi verhaal. Zwart-Wit ging meedoen in de KNVB-competitie, al waren voorlopig de prestaties niet om over naar huis te schrijven. Dat veranderde toen de dames mee mochten doen aan een internationaal toernooi in Taiwan. Vanaf dat moment werd en serieus getraind en de Zwart-Wit vrouwen speelden jaren in de hoogste afdeling. In 2000 wonnen ze zelfs de KNVB-beker.

Lees meer: Aflevering 12 - Het Vrouwenvoetbal binnen Zwart-Wit'28

Aflevering 11 - Naar het landskampioenschap met Wim van der Gijp

 • Categorie: Nieuws
 • Gepubliceerd: dinsdag 23 april 2019 03:42
 • Geschreven door Jan Sintemaartensdijk
 • Hits: 220

Twee keer werd Zwart-Wit afdelingskampioen in de jaren zestig. Uiteraard volgen dan jaren waarin een stapje terug wordt gedaan.
De kern van het elftal was ouder geworden, maar had genoeg kwaliteit om in de top mee te draaien. Toen kwam het jaar 1969. Nog altijd was de tweede klas het hoogste wat een zaterdagclub. kon bereiken. Maar dat ging veranderen. Er kwam een nieuwe trainer die als opdracht kreeg om zich te plaatsen voor de nieuw te vormen eerste klassen.

Die trainer was Wim van der Gijp. Hij was een onderdeel van de bekende voetbalfamilie uit Dordrecht. Zijn broer Cor droeg 13 keer het Oranjeshirt en ook Wim mocht dat een keer. Bij de thuiswedstrijden van Zwart-Wit werd vooraf altijd de keeper ingeschoten door het elfjarige zoontje van de trainer, luisterend naar de naam René.

Lees meer: Aflevering 11 - Naar het landskampioenschap met Wim van der Gijp

Aflevering 10 - Het zaterdagvoetbal wordt volwassen

 • Categorie: Nieuws
 • Gepubliceerd: vrijdag 12 april 2019 04:20
 • Geschreven door Jan Sintemaartensdijk
 • Hits: 213

Te lang werd het zaterdagvoetbal door buitenstaanders als onvolwassen beschouwd. Tot 1970 was er op zaterdag niet hoger dan een tweede klas. Bij Zwart-Wit wist men al lang dat de club voor geen enkele amateurclub hoefde te vrezen. In vriendschappelijke wedstrijden was men meestal de zondag amateurs de baas. In 1968 werd voor het eerst aan het eind van het seizoen met de zondagkampioen gespeeld om het algemeen amateurkampioenschap. Gelijk al versloeg zaterdag tweedeklasser VVOG de zondagse eerste klasser Middelburg. Tot 2000 won een zaterdagclub 17 keer de titel tegenover 13 keer de zondagclubs.

Gelukkig werd in 1970 eindelijk een eerste klasse bij de zaterdagamateurs gevormd waarbij de eerste clubs van de vijf zaterdagafdelingen zich hiervoor plaatsten.  Lees verder inclusief interview op youtube met Jan Nieuwstraten Deel II

Lees meer: Aflevering 10 - Het zaterdagvoetbal wordt volwassen

Internationals van Zwart-Wit'28 in de Wall of Fame

Uitkomen voor Oranje is het hoogst haalbare dat je als voetbalster kunt bereiken. De KNVB is trots op alle 1356 internationals die sinds de allereerste interland op 30 april 1905 voor Oranje zijn uitgekomen op het veld of in de zaal.
Zwart-Wit'28 telt een 8-tal ex-internationals namelijk Sandra van Tol (82), Shirley Smith (60), Sandra Muller (55), Sandra Keereweer en Sandra Roos (beiden 25 caps), Saskia van de Velde (11), Anja Eisses (1) en Milka Ruperti (1). Milka Ruperti, Sandra Keereweer en Saskia van de Velde hebben allen ook in de zaal een officiele interland gespeeld in 1990 tegen Belgie. Ook de Zaalvoetbalsters worden vermeld. Sandra en Saskia worden dus tweemaal vermeld.
Deze vrouwen behoren tot een unieke groep Nederlanders.

Lees meer: Internationals van Zwart-Wit'28 in de Wall of Fame

Tijdschriften

Stats

Artikelen bekeken hits
551921

Zoeken

Wie is online

We hebben 76 gasten en geen leden online

Wijzig de Taal