Taiwan van 7 oktober t/m 26 oktober 1981

Deelname aan een officieus Wereldkampioenschap voor dames, overgehouden aan een kort gesprekje in Londen met een vertegenwoordiger van de Taiwanese Voetbalbond. Toen had ik (lees Susan Husselman) nooit kunnen vermoeden dat dit ook daadwerkelijk door zou gaan.

Maar: op 7 Oktober 1981 stonden we toch echt op Schiphol om met Singapore Airlines richting het Verre Oosten te gaan.
Selectie: Mirelle Bakker; Linda Bakker-Monster; Marjolein Borgdorff-Bakker; Irene Dijkstra; Manja Diepstraten-van den Driesschen; Helen Fernandez; Carla Goudriaan-Horstink; Tonny Hulster; Susan Husselman; Ada van Meyeren; Jetty Moonen; Grace Nuis; Judith vd Schoor; Lolita Stoutjesdijk.

Begeleiding: Henk van den Berg; Jan Hof; Joop Schilperoort, Ger Vermeer, Han Goudriaan

Supporters: De heer en mevrouw Husselman; Peter Diepstraten; heer en mevrouw BakkerDit was echter niet zomaar tot stand gekomen; de maanden daaraan voorafgaande moest er bekeken worden wie er mee wilde/kon, er moesten visa worden aangevraagd voor iedereen, de inentingen moesten geregeld worden en natuurlijk werd er gezocht naar een sponsor.

Net in deze tijd had Rijn-Schelde Verolme toestemming van de Nederlandse regering gekregen om twee duikboten aan Taiwan te leveren, en dit bedrijf werd bereid gevonden onze reis financieel te ondersteunen. Dat deze hele (politieke) kwestie ook in Taiwan speelde, merkten we wel toen we daar in ons trainingspak over straat liepen; heel veel mensen spraken ons aan, riepen:

He! Diving Ships! en dan moesten we handtekeningen uitdelen.

Maar eerst over de reis: na eerst op Schiphol een groepsfoto te hebben gemaakt voor het blad "Schiphol­land, via Abu Dhabi en Colombo naar Singapore, waar we een overnachting zouden hebben.
Ik kan me nog steeds herinneren dat ik 's ochtends het raam opende en over de stad uitkeek. Wat een mooi gezicht! Leek wel een sprookje. We hadden ook nog wat tijd om in Singapore rond te kijken, want we zouden pas 's middags weer doorvliegen naar Taipei. Hier aangekomen werden we onthaald als supersterren, en dat zou ons gehele verblijf daar zo zijn. Wij kregen altijd een voorkeursbehandeling boven andere teams, naar mijn mening door die duikboten-affaire.


 

De officiele uitnodigingDe resultaten? In 1981 was de damesafdeling van Zwart-Wit'28 nog een groepje meiden, die één keer in de week trainden en een beetje voor de leut met voetballen bezig waren. Een paar maanden voor vertrek naar Taiwan werd er begonnen met twee maal trainen in de week, en dat is nadien ook altijd zo gebleven. Maar echt opgewassen waren we (conditioneel) niet tegen de teams van bij voorbeeld Duitsland en Taiwan zelf. Omdat het een onofficieel, op uitnodiging gebaseerd toernooi was, speelden er dus geen landenteams, maar clubelftallen. In totaal deden er 14 teams mee, verdeeld over twee poules. Wij zijn uiteindelijk als zevende geëindigd, en lieten toch teams uit Thailand, Frankrijk en Amerika onder ons. Voetballend had het dus eigenlijk best beter gekund, maar het was zo'n geweldige ervaring om in stadions te spelen met soms wel 15.000 toeschouwers! En natuurlijk de openings- en sluitingsceremonie! Zoals bij de Olympische Spelen; iedere ploeg kwam apart het stadion binnen, met een vlagdrager voorop. En dan de show eromheen, compleet met draken, vuur, en al die prachtig uitgedoste mensen!

Ik kan nog zo veel vertellen over de haast drie weken dat we in Taipei en Kaohsiung verbleven zijn, maar ik wil me beperken tot slechts een paar Anekdotes:

Welkom geheten in Kaohsiung


elftalfoto voor het hotel
Bij aankomst in Hotel Carnival in Taipei bleek dat ons elftal op drie verschillende etages was ondergebracht. Henk v.d. Berg, onze toenmalige voorzitter en steunpilaar tijdens deze trip, heeft toen even met de directie gesproken en direct werd er een aparte vleugel voor ons gereserveerd. Daarna na de hoogste etage om te eten: hier was het ongeveer min 10 graden, evenals het (Chinese) eten. Henk ook hier weer ingesprongen, en binnen 10 minuten zat iedereen weer op de begane grond, in de snackbar broodjes hamburger te eten.

 


Joop Schilperoort (één van de begeleiders) zou in Taipei naar de kapper gaan; hem was verteld dat hij dan daar en daar moest zijn en hij had om 10 uur een afspraak. Om 12 uur was Joop nog niet terug en we begonnen ons al ongerust te maken. Nou, daar kwam Joop om 12.30 uur aan; helemaal rood (wel geknipt) hoofd. Het bleek dat bij binnenkomst de kapster hem iets gevraagd had en alhoewel Joop niet precies had begrepen wat, had hij wel Ja gezegd. Hiermee had hij dus gevraagd om een uitgebreide behandeling en dit hield in dat hij tevens tot aan z'n middel gemasseerd werd..!!

En dan Jan Hof, onze trainer/scheidsrechter, die verliefd werd op de aanvoerdster van het Filippijnse team.

Echter, dit bleek de dochter te zijn van één van de belangrijkste militaire leiders in dit land. Linke soep! En ik zou nog kunnen vertellen over de bezichtiging van de Chiang Kai-Chek Memorial Hall, het bezoek aan de belangrijkste Taiwanese filmset, een uitstapje naar een soort pretpark dat hoog in de bergen was gelegen, een tripje naar de kust, een bezoek aan een tempel (met een echt gouden Bhoeda), etc. etc., alles onder begeleiding van een complete militaire eenheid. En overal waar onze bus kwam, sprongen de mensen in de houding.

In Kaohsiung werden we zelfs ingehaald door een politie-escorte, en kregen we bij aankomst in het hotel bloemenslingers omgehangen.


links opkomst veld en rechts eretribune


links volle stadions en rechts handtekeningen uitdelen


een training van Henk van den Berg

Maar goed, ik zal er maar me stoppen. Feit blijft dat deze drie weken zo'n indruk op me hebben gemaakt, dat ik het nooit meer zal vergeten. Zoiets maak je niet eenmaal in de 30 jaar, maar één keer in je leven mee en dat geluk heb ik gehad.

Door Susan Husselmanlinks de traditionele klompen en rechts Delftsblauw bord met ZW28 erin
werden overhandigd aan de Vietnamese delegatie


Susan Husselman in de kranten


Terugkeer in NL